Planeet (Planet)

Eén van de pijlers binnen de SDG's focust op de planeet. De 5 ontwikkelingsdoelen die onder deze pijler vallen hebben als doel  "de natuurlijke hulpbronnen van de planeet en het klimaat te beschermen voor toekomstige generaties": SDG 6 (schoon water en sanitair), SDG 12 (verantwoorde consumptie en productie), SDG 13 (klimaatactie),
SDG 14 (leven in het water) en SDG 15 (leven op het land). Ontdek alle Turnhoutse lokale Duurzame Helden die hiertoe bijdragen. 

Afijn Chocolade

HELAAS HEEFT AFIJN CHOCOLADE HAAR WERKING TIJDELIJK STOPGEZET

Afijn is een eerlijke, ambachtelijke chocolademakerij in Turnhout. Van de boon tot de reep hebben ze alles zelf in de hand. Afijn chocolade draagt bij tot duurzame landbouw en ontwikkeling bij ons, maar ook in de streken waar ze de cacao aankopen (biologische teelt + eerlijke prijs voor werk). Dankzij lokale gewassen zoals viooltjes, meidoorn, hazelnoten,… krijgt hun chocolade een lokale smaak!

Contact:

Afijn Chocolade
afijn.chocolade@gmail.com
0485 35 06 90

Autodeelgroep Mossie en Berli

In Turnhout zijn er drie autodeelgroepen actief. Eén van hen is autodeelgroep Mossie en Berli.
Omdat Mossie - de trouwe mosgroene Kangoo - geen hondderduizenden kilometers op een jaar rijdt, vonden zijn eigenaars dat hij gerust gedeeld kon worden met anderen. Toen een gezin uit de buurt zonder auto viel, starten ze dan ook een autodeelgroep.
Al vlug vervoegde Berli - de kwieke Berlingo - de groep. Hij bracht ook geïnteresseerde gebruikers mee. Door samen een auto te delen, dragen de gezinnen bij aan het verminderen van de CO² uitstoot.

Contact: 

Autodeelgroep Mossie en Berli
Rivierstraat 60, 2300 Turnhout
seppe.horsten@gmail.com

BioShop Biodynamika

BioShop Biodynamika bestaat al meer dan 40 jaar. Sinds enkele jaren staan Ief en Joke aan het roer. Ze hechten veel belang aan de kwaliteit van hun producten en een eerlijke prijs voor iedereen, van boer tot bord. Zoveel als mogelijk kiezen ze voor lokale producten en zetten ze in op o.a. verpakkingsarm winkelen. Ook bieden zij groenten aan van een Turnhoutse bio-boer.

Contact:

BioShop Biodynamika
Paterstraat 84, 2300 Turnhout
info@biodynamika-turnhout.be
014 41 77 76

Bon 'Petit Bistro 

HELAAS HEEFT BON PETIT DE DEUREN MOETEN SLUITEN

Bon Petit opende enkele jaren geleden de deuren in de Warandestraat. Naast het feit dat hun zaak zeer kindvriendelijk werd ingericht, dragen ze ook duurzaamheid hoog in het vaandel! Niet alleen zijn ze partner van “too good to go”; ze bieden ook heel wat biologische en lokale producten aan en nemen ook deel aan het initiatief “donderdag veggiedag” .
Daarnaast werken ze ook samen met Vibo de Brem, de Driemaster en met sterpunt Inclusief ondernemen. 
Ze werken dus mee aan het behalen van meerdere SDG's! 

Contact:

Bon 'Petit Bistro
Warandestraat 23, 2300 Turnhout
info@bonpetit.be

014 75 78 14

Breek koffiebar

Breek is een trendy koffiebar in hartje Turnhout.
Ze zijn als horecazaak partner van het “too good to go” -verhaal; met de too good to go - app laten partners goed eten nog op je bord belanden in plaats van in de vuilnisbak en strijden zij zo mee tegen voedselverspilling.
Op zondag serveren ze ook een uitgebreid ontbijtbuffet met lokale producten.
Daarnaast maken ze gebruik van gerecycleerde bekers, zakjes, rietjes, … (ikv take away)

Contact:

Breek Koffiebar
Herentalsstraat 11, 2300 Turnhout
barista@koffie-breek.be

0468 54 07 50

Imkervereniging De Rosse Bie

Imkervereniging De Rosse Bie draagt dankzij het kweken van bijen mee aan het behoud van de natuur. Honingbijen zijn namelijk de belangrijkste agent voor bestuiving, m.a.w. honingbijen zijn het belangrijkste middel voor het kweken van planten en bloemen. Bijen spelen dus een belangrijke rol in de biodiversiteit. Ons ecosysteem is afhankelijk van het bestaan ​​van bijen. 

Contact:

De Rossie Bie
Voorzitter: Toon Jacobs
Hertoginstraat 108, 2300 Turnhout
info@derossebie.be

014 723147 of 0468 15 59 37

Grootouders voor het Klimaat

“Grootouders voor het klimaat” zijn gewone grootouders, uit alle lagen van de bevolking, die bezorgd zijn over de toekomst van hun kleinkinderen. Ze willen als oma of opa graag een betere wereld – ook voor de generaties die na hen komen.
Ze proberen zoveel mogelijk leeftijdsgenoten mee op de kar krijgen. Door hun acties hopen ze om samen met de jongeren de druk op de politiek te verhogen.

Contact:

Grootouders voor het Klimaat
info@grootoudersvoorhetklimaat.be

0495 36 52 85

Turnhoutenaar Iris Loots

Turnhoutenaar Iris Loots wil op haar eigen manier bijdragen aan het verduurzamen van onze planeet. Zo maakt zij zelf waspoeder die niet schadelijk is voor het milieu.
Zelf wasmiddel maken? Makkelijk en milieubewust!

Contact:

geen privé-contactgegevens 

Via het internet vind je heel wat info over hoe je zelf wasmiddel kan maken. 

Turnhoutse Mooimakers

De Turnhoutse Mooimakers willen naar een maatschappij waar zwerfvuil en sluikstort onaanvaardbaar is! Samen met de buurt, de school, of alleen gaan zij op pad om hun straten in de buurt proper te houden!

Contact:

Mooimakers Turnhout
Coördinator stad Turnhout: Ann Bruyninckx
Campus Blairon 200, 2300 Turnhout
ann.bruyninckx@turnhout.be

014 44 33 28

Roots & Shoots

Roots & Shoots is een groep leerlingen binnen het Sint-Jozefcollege van Turnhout. Elke vrijdag de 13de zetten zij een actie rond duurzaamheid op touw. Ook organiseerden zij de laatste jaren telkens een maaltijd met  voedseloverschotten voor mensen in armoede. Roots & Shoots werd opgericht door Jane Goodall, in 1991, met als doel jongeren van de kleuterschool tot de universiteit samen te brengen om te werken aan milieu-, natuurbehoud- en humanitaire kwesties. Roots & Shoots is inmiddels actief in 120 landen. Jongeren uit verschillende culturen met verschillende achtergronden spannen zich in voor een betere wereld en alles wat daarin leeft.

Contact: 
Roots & Shoots (Sint-Jozefcollege Turnhout) 
rootsandshoots13@gmail.com

Natuurgaard De Wending

Natuurpunt CVN startte eind 2013 een samenwerking met het OCMW Turnhout voor het uitwerken van een natuureducatieve tuin voor en met senioren nabij woon- en zorgcentrum De Wending in Turnhout. De educatieve natuurtuin ‘Natuurgaard De Wending’ wil een meerwaarde betekenen voor de bewoners, voor de verenigingen in de buurt, voor de scholen… en voor het ruime publiek.
Natuurpunt CVN wil van dit tuinproject een sociaal project maken door de mensen uit de omgeving mee te nemen bij de realisatie van de natuurtuin en de uitbouw van de educatieve werking.

Contact: 
Natuurgaard De Wending
Contactpersoon: Joke Flour (Natuurpunt CVN) 
Graatakker 11, 2300 Turnhout
joke.flour@cvn.​natuurpunt.be

014 47 29 50

Repair Café Dinamo

Het Repair Café doet mensen inzien dat ze niet alles onmiddellijk moeten vervangen met iets nieuws, maar dat reparatie een duurzame, gemakkelijke en zelfs goedkope oplossing kan zijn. Op deze manier helpt het Repair Café mee aan het verminderen van de afvalberg.

Contact:
Repair Café Dinamo
Warandestraat 42, 2300 Turnhout
dinamo@warande.be
014 47 21 66

Talentenschool Turnhout (partner "Meer natuur in de stad") 

“Meer natuur in de stad” is een groep binnen Natuurpunt die verschillende initiatieven onderneemt om meer groen in de stad te krijgen. Ook de Talentenschool neemt hieraan deel en draagt zo haar steentje bij aan het realiseren van meer groen en biodiversiteit in Turnhout. Daarnaast hebben zij op school veel aandacht voor de thema’s armoede, milieu, gezondheid en duurzaamheid, via allerhande acties/projecten.

Contact:
Natuurpunt CVN Turnhout (= coördinator "Meer natuur in de stad")
Graatakker 11, 2300 Turnhout
tineke.thijs@natuurpunt.be

014 47 29 50

Scouts Sint-Lucas

Scouts Sint-Lucas is een scoutsgroep uit Turnhout die wekelijks spelletjes voorziet voor een kleine honderd kinderen. Daarbuiten proberen ze zo goed mogelijk alle peilers van scouting te volgen. Eén van deze peilers is medebeheer. Medebeheer is bekommerd zijn om het geheel; in dit geval bekommerd zijn om onze planeet.
Ze proberen op verschillende manieren een steentje bij te dragen, zo ook met hun “zonnepaneel- installatie” op kamp.

Contact:
Scouts Sint-Lucas
Oude Beersebaan 32, 2300 Turnhout
bert@scoutssintlucas.be

Natuurpunt CVN

Bij Natuurpunt CVN kan je terecht voor vorming en opleidingen over natuur, klimaat en milieu, duurzame ontwikkeling en stilte over heel Vlaanderen. Met hun werking vergroten ze het draagvlak voor natuur en milieu in Vlaanderen en Brussel. Samen met de vrijwillige inzet van geëngageerde burgers gaan ze voor een duurzame en sociale samenleving. Ze worden hierin ondersteund door de Vlaamse overheid, provincies en gemeenten.

Contact: 
Natuurpunt CVN Turnhout 
Graatakker 11, 2300 Turnhout
tineke.thijs@natuurpunt.be
014 47 29 50

Zero Plastic Rivers

Zero Plastic Rivers spant zich als organisatie in om mensen ten eerste bewust te maken en ten tweede aan te zetten om effectief te voorkomen dat plastic in het milieu belandt. Bovendien stellen zij alles in het werk om plasticvervuiling die aanwezig is in rivieren zo snel mogelijk op te ruimen. Dit in samenwerking met heel wat partners.

Contact:
Zero Plastic Rivers
Paterstraat 100, 2300 Turnhout
dirk.pauwels@zeroplasticrivers.com

Turnhoutse compostmeesters 

De compostmeesters zijn een 10-tal enthousiaste vrijwilligers die het composteren in de stad promoten, met als doel de afvalberg te verkleinen.
Om het composteren bij de inwoners van de Stad bekend te maken, nemen de compostmeesters deel aan verschillende evenementen, en werden
school- en buurtprojecten opgestart.
De compostmeesters hebben een demoplaats op de Stadsboerderij. Van maart t.e.m. oktober kan je hen daar elke derde zaterdag van de maand vinden (van 10u00 tot 12u00).

Contact:
Turnhoutse compostmeesters
maes.cabanier@gmail.com
0478 31 98 32

B&B Veado

B&B Veado…een luxueuze B&B in een uniek pand !
En met heel veel aandacht voor duurzaamheid!
Anita en Hugo ontvingen namelijk als eerste kleinschalige logies in de provincie Antwerpen het internationale Green Key Label. De logiesverstrekkers worden beloond voor hun duurzame en energievriendelijke inspanningen. Zo hebben ze o.a. zonnepanelen gelegd, maken ze gebruik van ecologische poetsproducten, maken ze gebruik van fair trade bad-en bedlinnen, bieden ze producten aan uit de korte keten, …
Samen met hun gasten streven Anita en Hugo naar een duurzame exploitatie waar de totaalbeleving voorop staat !

Contact:

B&B Veado
Hertenstraat 8, 2300 Turnhout
hugo@veado.be
0484 43 99 84

Eetcafé Barzoen 

Eetcafé Barzoen werd geselecteerd ikv SDG 12 . Uitbater Jef heeft veel oog voor duurzaamheid en dit zie je ook duidelijk in hun aanbod: op de menukaart staan heel wat streekproducten, bio-producten & fair trade producten; alsook het consuminderen van vlees wordt aangemoedigd dankzij het grote aanbod van vegetarische gerechten.

Contact:

Barzoen
Warandestraat 42, 2300 Turnhout
barzoen@warande.be
0470 50 14 14

De Zwaluwhoeve

De Zwaluwhoeve is een groeiend melkveebedrijf dat wordt gerund door vader en zoon Goris. Het bedrijf telt momenteel 85 melkkoeien en is gelegen in de Turnhoutse Kempen.
Naast de melkkoeien en opfok van jongvee wordt er ook een deel van de melk verwerkt tot roomijs. Deze ijsbereiding is in handen van het jonge en dynamische koppel Geert en Jade. Naast roomijs verwerken Geert en Jade hun melk ook tot heel wat andere hoeveproducten. Daarnaast bieden zij in hun hoevewinkel ook tal van andere lokale producten aan. Op deze manier promoten zij mee de lokale handel!

Contact:

De Zwaluwhoeve
Leiseinde 11, 2300 Turnhout
info@zwaluw-hoeve.be
0474 71 45 76

Eeden

Eeden is een eerlijk ecologisch koffie- en lunch huisje. Eva, de uitbaatster, serveert homemade, biologische vegetarische en vegan ontbijtjes, lunches en gebak en maak hierbij gebruik van zo veel mogelijk lokale producten. Ze tracht niet enkel het eigen afval te beperken, door bv het keukenafval via de compostmeester van de stad te laten composteren, maar ook voor take away herbruikbare verpakking te promoten. Om verantwoorde consumptie en producten nog meer in de kijker te zetten, kunnen ook ecologische en duurzame producten gekocht worden zoals artisanaal gemaakte zeep en shampoobars, lokaal gemaakte keramiek, juwelen,…
Op deze manier probeert Eeden zelf bij te dragen aan een beter klimaat en mensen te inspireren tot een duurzamere levensstijl.

Contact: 
Eeden
Warandestraat 40, 2300 Turnhout
eva@eedenturnhout.be
0476 23 04 24

Group Joos

Group Joos - een Turnhouts familiebedrijf - mocht op 4 juni 2021 het VOKA charter Duurzaam Ondernemen in ontvangst nemen, een charter gebaseerd op de 5 P’ s binnen de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Een veilige werkomgeving, het volgen van opleidingen, de aandacht voor een groene mobiliteit, het voldoen aan de regelgeving inzake milieu en veiligheid, het duurzaam gebruik van grondstoffen, de sponsoring van goede doelen, het respectvol omgaan met elkaar, een deugdelijk bestuur… het zijn slechts enkele van de waarden gehanteerd bij Group Joos. Op deze manier draagt het bedrijf bij aan alle 17 SDG’s, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Contact:
Group Joos
Everdongenlaan 14, 2300 Turnhout
info@groupjoos.com
014 44 21 21

Jappaleh Foundation

Jappaleh Foundation is een Turnhoutse 4de Pijler.
De 4de Pijler is een verzamelnaam voor alle burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking die vanuit Vlaanderen wereldwijd ondernomen worden.
Jappaleh Foundation realiseert - samen met Cemrest vzw, hun vaste samenwerkingspartner - heel wat waterprojecten in West-Afrika. Zo voorzien zij waterputten, waarmee ze de lokale bevolking van proper en drinkbaar water voorzien. Daarnaast investeren zij eveneens in het aanleggen van moestuinen. Met de verkoop van de groenten kan de lokale bevolking een eigen inkomen verwerven.

Contact: 
Jappaleh Foundation
info@jappalehfoundation.com

Leaving Your Footprint

Leaving Your Footprint is sinds 2019 een project van Tine Praet en Piet Sonke uit Turnhout.
Met de opbrengst van de verkoop van de door hen ontworpen Leaving Your Footprint pin steunen ze een goed doel van derden, wat dient te voldoen aan de voorwaarden van armoedebestrijding en bescherming van het klimaat. Het huidige project dat ze steunen is het 4de Pijlerproject “Kippen voor Gambia” uit Turnhout.
Daarnaast proberen Piet en Tine mensen bewust te maken van o.a de noodzaak van klimaatbescherming en bestrijding van afval in de natuur. Zo proberen ze op onze eigen kleine manier een bijdrage te leveren aan een betere wereld. De basis voor hun project en levenswijze zijn de SDG’s.

Contact:
Leaving Your Footprint
leavingyf@gmail.com
0472 125 914

Lori Horsten -  project O O G S T

O O G S T is een project van Lori Horsten, een Kempense sociaal werker, wildplukker, fermentista, moestuinierster, zuurdesembakker, kok en herboriste.

O O G S T wil mensen inspireren, door het aanleren van andere kook- en bewaartechnieken en het aanreiken van ecologische alternatieven voor vele supermarktproducten

O O G S T wil mensen doen nadenken, nadenken over een meer duurzame samenleving, over het gebruik van duurzame lokale producten en de impact daarvan. Op deze manier wil O O G S T mensen weer dichter bij elkaar brengen en bewust maken van het gebruik van ecologische alternatieven.

O O G S T wil mensen enthousiasmeren en stimuleren om zelf aan de slag te gaan door zelf voedsel te kweken, lokaal seizoensgebonden voedsel te gebruiken en ook andere mensen stimuleren en enthousiast maken om dit ook te doen.

O O G S T wil mensen samenbrengen, letterlijk samen rond de tafel.

Contact:
O O G S T
Steenweg op Oosthoven 35, 2300 Turnhout
info@lori-oogst.be

0496 44 47 14

Samentuin Kruisbergstraat

Enkele bewoners van de Kruisbergstraat besloten om de handen in elkaar te slaan en startten een een moestuin op. Het aantal deelnemers varieert van jaar tot jaar. Momenteel gaat het om een 6-tal mensen. Ieder onderhoudt zelf een stukje en plaatst wat hij of zij denkt aan te kunnen. Bij grote oogst wordt er echter gedeeld met iedereen.
Daarnaast zijn er enkele bewoners die de tuin zelf wat onderhouden: gras afrijden, wilde bloemen planten, … De (vooral klein-)kinderen maken vaak gebruik van de extra speelruimte die ze zo ter beschikking hebben. Ze hebben ook een tuinhuisje waarin ze hun tuingerief verzamelen, en dus gemeenschappelijk kan gebruikt worden. Om hun tuin te onderhouden, maken de bewoners gebruik van regenwater uit de grote regenwaterput die aangelegd werd bij de bouw van de woningen.

Contact:

geen privé-contactgegevens 

Via het internet vind je heel wat info over Samentuinen

Project Spot de G-spot

Het Spot de G-Spot - project is een project binnen “Meer Natuur in de Stad” : een groep vrijwilligers die zich inzetten voor meer groene ruimtes en biodiversiteit in de stad, om zo op een duurzame manier bij te dragen aan de levenskwaliteit van al haar huidige en toekomstige inwoners. Samenwerken, inspireren en delen typeren hun aanpak.
Met het project “Spot de G-Spot” willen ze Turnhout dooraderen met groene, gevarieerde openbare plekken die de stadsnatuur verbinden met de omliggende natuurgebieden. Als geheel vormen ze één parkgebied dat als een raster door onze stad loopt.
Hun doelstellingen:

  1. Biodiverse groene plekjes creëren die de stad meer klimaatrobuust maken. Dit gebeurt in overleg met de Stad en in samenwerking met buurten en organisaties.
  2. Optimaal gebruik maken van de vegetatie die van nature aanwezig is, voorkeur geven aan inheemse en eetbare planten.
  3. Bewoners en bezoekers meer kans geven om te genieten van de recreatieve-, sociale- en gezondheidsvoordelen van groen in de stedelijke omgeving.
  4. Breed en toekomstgericht sensibiliseren voor het belang van biodiversiteit en van een klimaatrobuste stad.

Contact:
Spot de G-spot (project binnen Meer natuur in de Stad Turnhout) 
meernatuurindestad@gmail.com

Turnhoutse Tuinrangers

De Tuinrangers zijn vrijwilligers met een passie voor de tuin en een hart voor de natuur. Ze helpen hun stad of gemeente om biodiverser en klimaatrobuuster te worden via de tuinen van de inwoners.
De Tuinrangers sensibiliseren en adviseren rond natuurvriendelijke tuinen. Dat doen ze door je mee te nemen op een spannende safari in je eigen tuin.
Door kennis te maken met het fascinerende leven in je tuin krijg je vanzelf zin in nog meer tuinnatuur. Tijdens de tuinsafari krijg je van de Tuinranger advies op maat van jouw tuin en jouw leven.

Contact:
Tuinrangers Vlaanderen
tuinrangers@vlaanderen.be
02 658 24 94

Voedselteams Turnhout

Kaat is één van de vrijwilligers van Voedselteams Turnhout. Voedselteams is een beweging van actieve producenten en gebruikers die met elkaar samenwerken. Ze ijveren voor de bevordering van een kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. Voedselteams staat voor de belangen van consument én producent: een duurzame voeding en een duurzaam, levensvatbaar bedrijf. Ze willen een voortrekkersrol vervullen op het vlak van de korte keten en alternatieve bedrijfsvoering en deze toegankelijk en aantrekkelijk maken voor een breed publiek.
Wekelijks biedt Voedselteams Turnhout biologische voedselpakketten aan, die je op bestelling kan komen afhalen.

Contact:
Dorinne Agemans - regiocoördinator Antwerpen
antwerpen@voedselteams.be
0488 994 604

Wernat Kids

Sinds eind 2020 beschikt Natuurpunt in Turnhout ook over een kinderbeheergroep. Een aantal leerlingen van de Turnhoutse Freinetschool De Regenboog richtte namelijk “De Wernat Kids” op. De kinderen zetten zich in voor het reservaat Winkelsbroek in Zevendonk. Samen met de conservator van Winkelsbroek bekijken ze welke taken ze mee kunnen uitvoeren in het natuurreservaat zoals afval weghalen, maaisel wegkruien, … Zo maken de kinderen onze natuur nog rijker en bovendien toegankelijk voor iedereen.

Contact:

geen privé-contactgegevens 

Via https://www.natuurpunt.be/natuurgebied/winkelsbroek kan je contact opnemen met de conservator van Winkelsbroek Dirk Segers. 

Zwam-It

Zwam-it heeft als doel om een draagvlak te creëren voor de circulaire economie, waarbij concrete ideeën in de praktijk worden omgezet en zo een meerwaarde te vormen voor mens, milieu en maatschappij en te werken aan de Sustainable Development Goals. Zo zet Zwam-it in op het hergebruik van afval, namelijk het gebruik van koffiedrab om oesterzwammen te kweken. Bovendien stimuleren ze op deze manier ook het kweken van gezond, duurzaam en eiwitrijk voedsel.

Contact:
Zwam-It vzw
Stoktsestraat 66, 2300 Turnhout
info@zwamit.be
0471/19.97.38