Sociaal (People)

Eén van de pijlers binnen de SDG's focust op het sociale. De 5 ontwikkelingsdoelen die onder deze pijler vallen hebben als doel  "armoede en honger in al zijn vormen uit te roeien en waardigheid en gelijkheid te garanderen": SDG 1 (geen armoede), SDG 2 (geen honger), SDG 3 (goede gezondheid en welzijn), SDG 4 (kwaliteitsonderwijs) en SDG 5 (gendergelijkheid). Ontdek alle Turnhoutse lokale Duurzame Helden die hiertoe bijdragen. 

Akazee

De Turnhoutse zeescouts richtte in 2021 een Akazee-tak op. Voor kinderen en jongeren met een mentale beperking is het vaak moeilijk om vrienden te maken, deel te nemen aan sociale activiteiten en een plaatsje te vinden in de maatschappij. Daarom kiezen de Turnhoutse zeescouts er bewust voor om alle kinderen en jongeren de kans te geven om zich te amuseren in hun jeugdbeweging. De Akazee-tak werd opgestart voor kinderen van 6 tot 12 jaar (geboortejaar 2010-2015) met een mentale en/of fysieke beperking.

Contact: 

Zeescouts Akabee
Slachthuisstraat 15C, 2300 Turnhout
akazee@zeescoutstoxandria.be

Arrahmaan moskee en Snack Rapido

De moskee Arrahmaan organiseerde tijdens de ramadan een dagelijkse voedselbedeling (Iftar to Go) in snackbar Rapido in de Herentalsstraat. De medewerkers hebben tijdens de ramadan 100-den voedselpakketten uitgedeeld zodat mensen die het moeilijk hebben gratis konden genieten van een heerlijke maaltijd.

Contact:
Arrahmaan moskee: Otterstraat 81, 2300 Turnhout
Snack Rapido: Herentalsstraat 46, 2300 Turnhout

Turnhoutse vrijwilligers Kom op Tegen Kanker

De vrijwilligers van Kom Op Tegen Kanker Turnhout krijgen elk jaar opnieuw een gezicht o.a. tijdens de jaarlijkse azaleaverkoop. Dankzij hun enthousiaste inzet wordt er heel wat geld bijeengehaald om onderzoek naar kanker en mensen met kanker te ondersteunen.

Contact:
Turnhoutse vrijwilligers Kom Op Tegen Kanker
vriendenvanturnhout@gmail.com

014 41 73 90

“'T KAN WEL” van Arktos

Arktos is een Vlaams expertisecentrum voor kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar voor wie de aansluiting op school, werk en samenleving minder evident blijkt.
Arktos baadt de lunchzaak “'T KAN WEL” uit. “'T KAN WEL” is een plek waar mensen met verschillende achtergronden samen werken. Jongeren, vrijwilligers, mensen met een handicap,…
“'T KAN WEL” is niet zomaar een oefenplek, het is een echte werkplek waar dagelijks klanten komen. Medewerkers leveren dus zinvol werk in een levensechte setting.
Op die manier brengt “'T KAN WEL” ook verschillende werelden dichter bij elkaar.

Contact: 
“'T KAN WEL”
Leopoldstraat 28, 2300 Turnhout
tkanwel@arktos.be

014 67 39 00 of 0488 15 58 04‬ (Véronique) 

BEAD vzw

De organisatie BEAD vzw (Basic Education for African Development) is een Turnhoutse 4de Pijler. BEAD vzw werkt samen met haar partners in Zuid-Afrika aan het uitwisselen van expertise op vlak van onderwijs, (psychosociale) gezondheid, skills development en aan sensibilisering binnen de Noord-Zuid werking. Door de samenwerking van Zuid-Afrikaanse organisaties, scholen en universiteiten met Vlaamse hogescholen creëert BEAD via onderwijs in de brede zin van het woord de mogelijkheid om te werken aan projecten die betrekking hebben op de SDG’s voor kwaliteitsonderwijs, goede gezondheid en welzijn en partnerschap om doelstellingen te bereiken.

Contact: 
BEAD vzw
Bert Driessen en Nancy Van wuytswinkel
info@bead.foundation
0473 64 64 56

Bewegen op Verwijzing

Wil je meer bewegen, maar weet je niet hoe?  Je huisarts kan je doorverwijzen naar een 'bewegen op verwijzing'-coach. De coach stelt samen met jou een beweegplan op, aangepast aan je gezondheid. Hij beweegt niet mee, maar helpt je wel op weg en motiveert je. De kosten om deel te nemen aan "Bewegen op verwijzing" worden door de Vlaamse overheid vergoed. Zelf betaal je een maximale beperkte bijdrage; hierdoor biedt "Bewegen op verwijzing" kwetsbare groepen de kans om gezonder en actiever te leven. 

Contact: 
Bewegen op Verwijzing
Bewegen op verwijzing- coach Mysak Wolfs
Campus Blairon 800, 2300 Turnhout
Turnhout@bewegenopverwijzing.be

0486 50 07 87

Brugvrijwilliger Rode Kruis

Een brugvrijwilliger wil ouders betrekken bij het schoolgebeuren. Het doel daarbij is om de leerprestaties, de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van kansarme en/of allochtone kinderen in overeenstemming te brengen met zijn of haar persoonlijke capaciteiten en persoon(lijkheid). De Turnhoutse vrijwilligers zorgen er dus mee voor dat kinderen die het moeilijk hebben op school extra begeleid worden en zo meer kansen krijgen binnen het onderwijs.

Contact: 
Brugvrijwilliger
Onderwijs Turnhout (coördinator)
Campus Blairon 200, 2300 Turnhout
onderwijs@turnhout.be

014 40 96 31

Buurtrestaurant 't Hert

In het buurtrestaurant kan je 4 dagen per week genieten van lekkere, gezonde maaltijden aan zeer democratische prijzen. Hun keuken verzorgt ook de meeneemmaaltijden voor het mobiel buurtrestaurant dat wekelijks aanwezig is in verschillende buurten van Turnhout. Via hun werking maken ze gezonde voeding toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.
De keukenploeg bestaat uit een team van zeer gemotiveerde vrijwilligers die nood hebben aan een zinvolle dagbesteding, een oefenruimte om de nodige attitudes en sociale vaardigheden aan te leren, professionele activering, mensen die zich vrijwillig en zinvol willen inzetten voor een maatschappelijk doel, … Iedereen kan bij hen komen vrijwilligen.

Contact: 

Buurtrestaurant 't Hert
Otterstraat 114, 2300 Turnhout
chris.dielis@tantwoord.be

014 43 65 16

Doorgeefwinkel CAW

In 2015 richtte CAW de Kempen een vluchtelingenteam op, bestaande uit medewerkers met een migratieachtergrond. Versterken van veerkracht en emancipatie van nieuwkomers was en is de uitdaging. Van daaruit is een vrijwilligersploeg van een tiental gedreven mensen met een diverse achtergrond gegroeid, die een doorgeefwinkel hebben opgestart. De overtuiging dat goederen best een tweede leven krijgen leeft duidelijk.
De doorgeefwinkel is méér dan ruilen en gratis weggeven van goederen. In feite is het een plaats waar sociale inclusie ‘gebeurt’.

Contact: 
Doorgeefwinkel CAW
Gildenstraat 22, 2300 Turnhout

014 21 08 08

De Frakstok

Met De Frakstok willen Inge Jansen, Bart Verdonck en Jeroen Ooms gedurende de winter het klimaat opwarmen. Letterlijk en figuurlijk.
Ze hebben op verschillende plaatsen in Turnhout kapstokken geplaatst. Het doel van de kapstokken, die ze omdoopten tot Frakstokken, is sensibiliseren: ze zijn een wegwijzer naar organisaties die nood hebben aan warme winterkledij voor daklozen, mensen in armoede, mensen die letterlijk nood hebben aan wat warmte.
Tijdens corona hebben ze eveneens een actie opgezet waarbij heel wat laptops werden ingezameld voor mensen die dit nodig hadden.

Contact: 
De Frakstok

info@defrakstok.be

Eethuis WEB

Eethuis WEB biedt mensen de kans om tegen een goedkope prijs een degelijke maaltijd te consumeren. Bovendien gaan zij mee voedselverspilling tegen door de samenwerking met supermarkten, waar zij voedseloverschotten gaan ophalen die nog perfect eetbaar zijn. 

Contact:
Eethuis WEB
Steenweg op Tielen 70
2300 Turnhout
eethuis@webwerkt.be
014 44 20 42

Fietsen Zonder Leeftijd

Fietsen Zonder Leeftijd Turnhout werd opgestart door De Koep en Fietspunt. Het is een sociaal vrijwilligersproject dat personen met verminderde mobiliteit recreatieve ritten met een aangepaste riksja aanbiedt. Het doel is zorgen dat deze mensen weer buiten kunnen komen en het fietsgevoel ervaren. De vrijwilligers engageren zich om regelmatig senioren of mensen met een fysieke beperking mee te nemen op een fietstocht. Ze werken nauw samen met de zorgcentra en buurtwerkingen, maar ook individuele personen kunnen een beroep doen op hun diensten.

Contact:
Fietsen Zonder Leeftijd
Gust Van Gils (Fietspunt) 
info@fietspuntturnhout.be
0484 16 01 22

Het Gevolg

Het Gevolg is een Vlaams theatergezelschap uit Turnhout. Het Gevolg heeft een groot hart voor mensen die buiten het reguliere maatschappelijke circuit vallen: anderstalige nieuwkomers, jonge vluchtelingen, mensen in armoede … Met hen zetten ze projecten op en geven op die manier ‘de ander’ een gezicht met een verhaal.

Contact:

Het Gevolg
Otterstraat 31, 2300 Turnhout
info@hetgevolg.be
014 42 63 27

Housing First

Housing First biedt intensieve partiële of integrale ambulante hulpverlening aan volwassenen met een psychiatrische en / of verslavingsproblematiek die na een lange tijd van dak- of thuisloosheid een woning toegewezen krijgen.
Vanuit de krachten van de cliënt en het netwerk wordt er gewerkt aan herstel van de situatie en het vergroten van de competenties. De cliënt wordt ondersteund in een traject van dakloosheid naar structurele huisvesting.

Contact: 

Housing First  - CAW Turnhout
info@welzijnsonthaal.be

LET s Turnhout

LETS staat voor “Lokaal Ruil- en Handelssysteem”. Het gaat om het ruilen van diensten en goederen tegen wederdiensten. Je vraagt vooral die diensten aan anderen die je zelf niet goed kan of die je samen wil aanpakken.
Er wordt geen geld uitgewisseld voor geleverde diensten of goederen. Voor mensen in armoede biedt het LETS systeem ook heel wat kansen. 

Contact: 

LETs Turnhout
letsregioturnhout@gmail.com

LOGO Kempen

“Gezondheid Troef ” bij Logo Kempen! Logo Kempen werkt met lokale besturen, scholen, zorgorganisaties en bedrijven aan een gezondere leefomgeving en gezondheidskansen voor alle Kempenaren, ook in Turnhout. Zij werken rond verschillende thema's zoals voeding, beweging, geestelijke gezondheid, tabak en alcohol, mondgezondheid, ...

Contact: 
Logo Kempen
Stationstraat 60, 2300 Turnhout
info@logokempen.be
014 44 08 34

Mobitwin

Mobitwin biedt een betaalbaar alternatief voor iedereen die het moeilijk heeft om zich te verplaatsen, om welke reden dan ook: familie of vrienden bezoeken, naar een dagcentrum gaan of naar de dokter, boodschappen doen of naar de kapper gaan…
Mobitwin kan hiervoor rekenen op geweldige vrijwilligers die klaarstaan om minder mobiele mensen te vervoeren.
Tot voor kort was Mobitwin gekend als de Minder Mobielen Centrale.

Contact:

Mobitwin
anne.vanbouwel@turnhout.be
014 47 43 77

Moeder-Zorg vzw

Moeder-Zorg vzw is een vrijwilligersorganisatie die materiële noodhulp verschaft aan moeders/vaders met baby’s en peuters tot en met 6 jaar. Moeder-Zorg biedt ondersteuning
• met de mogelijkheid tot aankoop van babyvoeding met het boekje van Kind en Gezin in bepaalde omstandigheden
• met de mogelijkheid tot aankoop van luiers;
• door het uitlenen tegen een geringe waarborg van babymeubilair en alle kindermateriaal;
• door het gratis ter beschikking stellen van kinderkleding en speelgoed.

Iedereen kan nog bruikbare spulletjes binnenbrengen bij Moeder-Zorg vzw. 

Contact: 
Moeder-Zorg vzw
Collegestraat 42, 2300 Turnhout
moederzorg@outlook.be
014 43 7619 of 0486 91 91 21 (Loes  De Wolf)

Turnhoutenaar Nicole Van Otten 

Nicole Van Otten heeft jaren geleden een Turnhouts 4de pijlerproject opgestart in Benin. De “4de Pijler” is een verzamelnaam voor burgerinitiatieven voor ontwikkelingssamenwerking die vanuit Vlaanderen wereldwijd ondernomen worden.
Nicole gaat als vrijwilliger twee keer per jaar naar Benin om verschillende projecten - die ze samen met de bevolking heeft opgezet - verder uit te rollen. Zo heeft ze projecten lopen in Noord-Benin en in Zuid-Benin. Ze ondersteunt een school, heeft een project opgezet rond het verduurzamen van kookvuurtjes, heeft mee vorm gegeven aan een gezondheidskabinet, ondersteunt een vissersgemeenschap en zoveel meer. Via diverse projecten, gedragen dus door lokale inwoners, werkt Nicole mee aan het behalen van de SDG’s.

Contact:
geen privé-contactgegevens 

Niki's Bakkerij

Niki’s Bakkerij uit de Warandestraat in Turnhout strijdt mee tegen voedselverspilling. Door haar actie biedt ze bovendien goedkopere pakketten aan van producten die die dag niet verkocht werden in haar bakkerij. Zo kost een pakketje € 3.50 (wat normaal een waarde heeft van € 10.00 of meer).

Contact: 

Niki's Bakkerij
Warandestraat 18, 2300 Turnhout
info@nikisbakkerij.be
014 42 87 42

Samala Belgium

Samala Belgium is een Turnhoutse 4de Pijler en ondersteunt weeskinderen in Malawi met onderwijs, voedsel en kleding.
In het kleuterschooltje in Nyeliwa wordt aan 125 kleuters een dagelijkse maaltijd, onderwijs en zorg gegeven. Daarnaast bieden ze aan 21 personen uit de plaatselijke gemeenschap vast en betaald werk (leerkrachten, koks, poetsers, bewakers, schoolcomité).

Contact:

Samala Belgium
info@samalabelgium.be
014 42 35 08

Samen Plannen vzw

Samen Plannen vzw zet zich in voor een warmere samenleving, een menselijke, nabije hulpverlening en geeft een stem aan mensen die vaak niet gehoord of gezien worden in onze maatschappij.
Zo rijden ze bv. rond met een BABBELBUS; een mobiele ontmoetingsplaats die helemaal in het teken van dromen, verbinding en hoop staat.

Contact:

Samen Plannen vzw
info@samenplannenvzw.be
0474 36 18 99

Sportpret vzw

Sportpret vzw organiseert activiteiten verspreid over het hele jaar voor kinderen tussen drie en twaalf jaar die opgroeien in een kwetsbare situatie.
Zo zijn er tijdens de schoolvakanties sportnamiddagen voor kinderen in armoede en tijdens het schooljaar biedt Sportpret een naschools sportaanbod aan in scholen waar de armoedecijfers hoog liggen.
Sportpret voorziet ook telkens een gezonde snack (fruit, water, gezonde koek) en probeert zo bij kinderen en hun ouders bewustwording te creëren rond gezonde voeding.

Contact: 
Sportpret vzw
info@vzwsportpret.be
0471 11 22 40

Stedelijke basisschool Turnhout

De stedelijke basisschool Turnhout geeft financiële ondersteuning aan 2 kinderen (1 in India en 1 in Tanzania) en biedt hen op deze manier onder andere de kans om naar school te gaan.

Contact:
Stedelijke basisschool Turnhout
Haagbeemdenplantsoen 95, 2300 Turnhout
sbs.secretariaat@turnhout.be
014 43 03 48

Stuurgroep onderwijs en (kans)armoede

De stuurgroep onderwijs en (kans)armoede is een samenwerking tussen LOP (Lokaal Overlegplatform), Turnhoutse secundaire scholen en de stad Turnhout. Via de stuurgroep trachten ze methodieken op te zetten om kansarmoede in het onderwijs aan te pakken.

Contact: 

Stuurgroep onderwijs en (kans)armoede
Cindy Mergits
cindy.mergits@turnhout.be
014 40 96 31

'T ANtWOORD

vzw 'T ANtWOORD is een erkende vereniging die strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Ze brengen mensen in armoede samen, zorgen en luisteren, werken aan hun maatschappelijke emancipatie maar ook aan de verbetering van de dienstverlening voor mensen in armoede. Ze zorgen voor dialoog en vorming. 4 dagen per week biedt hun buurtrestaurant goedkope en gezonde maaltijden aan, met liefde bereid door een ijverige vrijwilligersploeg!

Contact:
'T ANtWOORD
Otterstraat 114, 2300 Turnhout
chris.dielis@tantwoord.be (verantwoordelijke) 
014 43 65 16 

Transparant. Pro

Avansa Kempen (vroegere Vormingplus Kempen)  en een aantal middenveldorganisaties trokken de campagne ‘Mijn papa doet het!’ op gang. Ze riepen papa’s op om hun geboorteverlof op te nemen en riepen ook bedrijven op om dit te stimuleren. In dit verband profileerde Transparant.pro uit Turnhout zich in 2018 reeds als een ‘papaproof’ bedrijf.

Contact: 
Transparant.Pro
Slachthuisstraat 70, 2300 Turnhout
info@transparant.pro
014 72 57 98 

TEJO

TEJO biedt in Vlaanderen laagdrempelige, therapeutische hulpverlening aan jongeren tussen 10 en 20 jaar, kortdurend, onmiddellijk, anoniem, en gratis.
De dienstverlening gebeurt door professionele therapeuten op vrijwillige basis. 

Contact:

TEJO
Herentalsstraat 55, 2300 Turnhout
info.kempen.turnhout@tejo.be
0496 87 60 06

Villa Mescolanza

Villa Mescolanza is een plaats van ontmoeting voor iedereen. Kortom: iedereen is van harte welkom om binnen te springen en kennis te komen maken met onze werking.
In de Villa zitten verschillende verenigingen samen van nieuwe en oude Turnhoutenaars waarbij ze werken aan het respectvol samenleven van verschillende culturen. Individuen en groepen met verschillende achtergronden (Belgen, nieuwe Belgen, niet-Belgen,…) kunnen elkaar ontmoeten op basis van gemeenschappelijke interesses. 

Contact:
Villa Mescolanza
Begijnenstraat 37, 2300 Turnhout
info@villamescolanza.be
0486 75 59 47 

Vrijwilligers (buddy) Armen Tekort vzw

Kim Saenen en Jan Cuypers uit Turnhout zijn vrijwilligers (buddy) binnen het project Armen Tekort.
Armen Tekort verbindt een kansarme en kansrijke persoon met elkaar in een buddyrelatie. De ontdekkingstocht duurt ongeveer twee jaar. Vele tienduizenden kansarmen staan aan de kant zonder dat zij de mogelijkheden zien die er zijn. Door armoede en uitsluiting hebben zij vaak een erg laag gevoel van eigenwaarde en niet zelden is hun veerkracht gebroken. Door als buddy deel te nemen aan het project, draag je bij aan het empoweren van een kansarm persoon.

Contact:
Armen Tekort vzw
Coördinator ArmenTeKort Kempen
Suzy.maes@blenders.be
0475 46 42 11

Vrijwilligers soepbedeling aan huis

Buurtrestaurant ‘tHERT van 't ANtWOORD schakelde in coronatijd over op soepbedeling. Op dinsdag en vrijdag kregen mensen in nood soep, brood en beleg aan huis geleverd.
Om de maaltijd bij de mensen te krijgen, werd beroep gedaan op vrijwilligers. Heel wat Turnhoutenaren stonden met hun fiets paraat om mee te leveren.
Soep brengt niet alleen letterlijk warmte, het gaf de vrijwilligers ook de kans om contacten te leggen en een zicht te krijgen op de noden in de stad.

Contact:
Vrijwilligers soepbedeling
'T ANtWOORD (coördinatie soepbedeling)
Otterstraat 114, 2300 Turnhout
chris.dielis@tantwoord.be (verantwoordelijke) 
014 43 65 16

Vrijwilligers TelefoonSter

Iréne Van den Broeck is al 11 jaar vrijwilligster bij het project TelefoonSter van de Turnhoutse Zorggroep Orion.
TelefoonSter bestaat uit een team van mensen dat mensen opbelt om de eenzaamheid te doorbreken. Het project bestond reeds voor corona, maar tijdens de lockdown hebben heel wat nieuwe vrijwilligers zich aangeboden en werden heel wat - voornamelijk ouderen - gebeld om hen even te steunen met een fijne babbel.
Iréne is er al van bij de opstart van het project bij, en haar geeft het veel voldoening.

Contact:
Vrijwilligers TelefoonSter
Ontmoetingscentrum De Meerloop
demeerloop@zorggroep-orion.be
014 28 40 71 

Vrijwilligers voedselbedeling

Stad Turnhout voorziet noodvoedselpakketten voor inwoners die niet de middelen hebben om voedsel te kopen. Deze voedselpakketten kunnen aangevraagd worden bij verschillende sociale organisaties.
Voor de bedeling ervan doet de stad beroep op heel wat vrijwilligers, die elke week klaar staan om mensen in armoede verder te helpen.

Contact:
Stad Turnhout 
Sam Hufkens (coördinator)
Campus Blairon 200, 2300 Turnhout
sam.hufkens@turnhout.be
014 40 96 30

Maak jouw eigen website met JouwWeb