Scholenactie Turnhoutse basisscholen

Wat zijn jouw toekomstwensen?

Doe mee met jouw klas en maak kans op een mooie prijs! 

 

Wat?
Naar aanleiding van de Week van de Duurzame Gemeente zullen er vanuit stad Turnhout wenskaartjes bezorgd worden aan alle Turnhoutse basisscholen.
De duurzame gemeenten verzamelen namelijk dit jaar toekomstwensen onder hun inwoners. Wat is jouw droom voor 2030? Op welke manier wil je hier graag zelf aan meewerken? Op welke manier hoop je dat de burgemeester van Stad Turnhout hier ook aan werkt? 

 

Waarom? 
Met deze laagdrempelige actie willen we kinderen aanzetten tot nadenken over hoe we de eigen gemeente duurzamer kunnen maken en hoe iedereen daar zijn/haar steentje aan kan bijdragen. "Duurzamer" in de heel brede zin, want het gaat niet alleen over klimaat maar ook over thema's als armoede, gelijkheid, welzijn, onderwijs,...

Wanneer?

De wenskaartjes worden met de scholentoer van 22 september aan de basisscholen bezorgd. Op maandag 9 oktober of dinsdag 10 oktober worden de wenskaartjes terug opgehaald in de scholen.

 

Hoe? 

- Deelname is per klas: neem even een momentje om samen met de leerlingen na te denken over jouw droom voor 2023 en hoe je hier zelf aan gaat meewerken. Je mag één wenskaartje invullen met de ganse klas, of je mag ook meerdere wenskaartjes invullen. Dat kies je zelf. Je moet niet per leerling een wenskaartje invullen, maar dat mag als je dat liever doet. Indien je wenskaartjes te kort komt, kan je via deze pagina jouw wenskaartjes downloaden en afprinten (zie onderaan de symbooltjes van de SDG's)

 

- Steek de wenskaartjes van jouw klas allemaal samen in de daarvoor voorziene enveloppe en schrijf jouw klasnummer en school op de enveloppe. 

 

- trek een originele foto van “jouw favoriete” SDG; de SDG waar jullie als klas het meest op zouden willen inzetten. Dit kan een foto zijn met leerlingen op, maar is niet perse nodig, … Je mag helemaal "out of the box" denken. De foto mail je naar noordzuid@turnhout.be , graag ook met vermelding van de klas en de school. 

 

Welke prijs kan ik winnen met mijn klas?

8 klassen vallen in de prijzen: 

 

  • (2 X ) win een voorstelling van het Figurentheater Propop.  
    Zij bieden ook voorstellingen en lespakketten aan met een link naar de SDG's (bv. plastic soep, gendergelijkheid, armoede, …) 

 

  • (2 X ) win een filmvoorstelling van MOOOV voor de ganse klas. Met een heerlijk pakketje popcorn/eerlijke chips en eerlijk drankje voor tijdens de film (indien je kiest voor een online voorstelling in de klas; indien je liever met de klas naar de cinema gaat, dan is er geen drankje/knabbeltje voorzien)

 

  • (2 X) win een educatieve koffer boordevol mondiale materialen (ter waarde van 130 euro):
    • "Elke druppel telt": themabundel over water voor eerste graad 
    • “Wat een soep!”: themabundel over water voor de tweede graad 
    • “Wie heeft de leiding?”: themabundel over water voor de derde graad
    • Kaartenset 'Aan de slag met de wereld': Stap voor stap naar een project met je klas of school: Deze kaartenset helpt je op weg bij een klas- of schoolproject: van prikkel en bewustwording tot actie en reflectie. 65 kaarten, 65 werkvormen die je kan combineren om tot een mooi eindresultaat te komen. 
    • Gloob en Teo’s verhalenboek: “Opgepast: uitvindersgevaar!”: Knuffelen tot je het warm krijgt, wc-bloempotten voor meer bio-diversiteit ... Gloob en Teo hebben de beste ideeën voor een gezonde planeet. Lees de verhalen voor in de klas en ga daarna samen met je leerlingen nieuwe uitvindingen bedenken.
    • Handpoppen Gloob en Teo: waarom is water belangrijk? Wanneer draag je zorg voor anderen? Gloob en Teo zetten je leerlingen aan het denken. Geef de handpoppen een speciaal plekje in je klas en knoop gesprekken aan over duurzame thema's (ook geschikt voor kleuters) 
    • “Prentenboek '(H)eerlijke bananentaart'”: prentenboek over eerlijke handel. Gloob wil Teo verrassen met een heerlijke bananentaart. Op de bananenplantage ontmoet Gloob Maila, die erg zwaar moet werken. Durven Maila en haar vrienden opkomen voor betere werkomstandigheden? Ontdek het in dit prentenboek. 
    • Spel “Chico en de chocoladetrafic” : via een vrolijke e-mail maken de spelers kennis met Chico. Chico is afkomstig uit Vervanyrië. Hij heeft het best naar zijn zin, daar in het Zuiden. Ook al kan het leven soms zeer zwaar zijn in Vervanyrië. Aan het begin van het spel lijken Chico en Vervanyrië voor de spelers een ver-van-mijn-bedshow te zijn. Zij maken zich immers op voor een groot feest en trekken zich niet veel aan van Vervanyrië. Ter voorbereiding van dat feest moeten de spelers chocoladedesserts maken. Met een boodschappenlijstje in de hand, racen ze door de winkel op zoek naar de nodige ingrediënten. Wanneer de spelers ontdekken welke ingrediënten uit eerlijke of oneerlijke handel voortkomen en wat de gevolgen zijn van hun consumptiegedrag voor de inwoners van Vervanyrië, neemt het spel plots een andere wending. Als ze Chico en de mensen in Vervanyrië willen helpen, zullen ze immers bewust en eerlijk moeten winkelen .

 

  • (2 X) win tickets voor Hidrodoe (exclusief busvervoer)
    Wie water zegt, denkt Hidrodoe. Hidrodoe is een interactief waterdoecentrum in Herentals. Het doorgeven en bewust maken van de waarde van water en het promoten van het drinken van kraantjeswater is hun belangrijkste missie. Door interactieve experimenten en boeiende 4D-films daagt Hidrodoe haar bezoekers uit om na te denken over de rol van water in hun leven, hun verleden en hun toekomst. Hidrodoe wil zijn bezoekers op een leerrijke en unieke manier water in al zijn facetten laten ontdekken. Het is een veilige, gastvrije plek waar iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht, origine, … zich goed voelt en al spelend leert over water waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. 

 

 

Wat gebeurt er met de wenskaartjes?

De wenskaartjes zullen allemaal verzameld worden en overhandigd worden aan het lokaal bestuur van de stad, in een tijdscapsule. Jullie wensen voor 2030 zullen de lokale politiek inspireren tot actie op de korte of langere termijn!