Duurzame Helden 2024
Elk jaar benoemt Stad Turnhout een 10 -tal burgers, verenigingen, scholen, horecazaken, bedrijven, ... tot Lokale Duurzame Held. Zij dragen op één of andere manier hun steentje bij aan de SDG's. Meer info over de campagne kan je terugvinden op de campagnewebsite van de Week van de Duurzame Gemeente
Dit zijn de lokale Duurzame Helden 2024:
VITA concept store / Hero on Socks: dragen o.a. bij aan SDG 12 – SDG 13
VITA. Conceptstore trekt volop de kaart van lokaal, duurzaam en innovatief ondernemen.
Twee Turnhoutse ondernemende dames begonnen hun verhaal met Hero on Socks, waarbij ze nieuwe sokken uit oude jeans maakten. Nadat ze in 2021 in de Otterstraat hun fysieke winkel openden gingen ze op zoek naar ‘Shelf Friends’, lokale ondernemers die een winkelschap aan duurzame producten kon inrichten. Anderhalf jaar later en meer de vijftig vrienden rijker, is VITA. uitgegroeid tot een must visit in onze stad voor een origineel cadeau waarbij je lokale ondernemers een duwtje in de rug geeft.
Theater Stap: dragen o.a. bij aan SDG 3 – SDG 10
Theater Stap is een professioneel theatergezelschap dat voorstellingen maakt waarin mensen met een mentale beperking centraal staan.
Theater Stap gelooft dat artiesten met een beperking kwaliteiten hebben om als podiumkunstenaar te ontroeren. De hechte samenwerking tussen Theater Stap en Dagcentrum Kasteel garandeert de optimale omkadering waarin de acteurs hun talent kunnen ontwikkelen en hun individuele artistieke carrières kunnen uitbouwen. Door het werken met gastregisseurs en door permanente vorming en opleiding , ervaren de spelers verschillende visies op theater en diverse methodieken om tot een voorstelling te komen.
Doelen:
- Integratie van acteurs met een beperking in het reguliere theatercircuit
- Brede theaterdiscussies in het landschap mee levendig houden
- Meewerken aan positieve beeldvorming over mensen met een beperking
- Verhogen van de zichtbaarheid van mensen met een beperking
- Individuele opvolging van elke acteur en diens ontwikkeling, noden
- Streven naar een breed maatschappelijk draagvlak
ADA: werkgroep “Samen thuis, samen buiten” : dragen o.a. bij aan SDG 3- SDG 13 – SDG 15
Binnen de organisatie Association for Development and Aid (ADA) is een groep jongeren ontstaan die zich engageren om de levenskwaliteit in stad Turnhout te verbeteren: bv. de Turnhoutse straten schoonmaken, vrijwilligerswerk bij Natuurpunt, organiseren van verschillende sociale activiteiten, … Het motto van deze groep is "Samen thuis, samen buiten" – tevens ook de naam van hun werkgroep - en bovendien spelen ze ook een belangrijke rol bij de integratie van vluchtelingen.
De jongeren trachten ook diverse partnerschappen aan te gaan ( met organisaties binnen de stad) voor het uitvoeren van hun activiteiten en worden ook ondersteund door JINT vzw.
Ranobo: dragen o.a. bij aan SDG 9 en SDG 13
Groen is écht de lievelingskleur van Ranobo! Als groothandel en verwerker in noten, gedroogde vruchten & rijstcrackers hebben zij het hele productieproces in eigen handen (inkoop, roosteren, verpakken, verkopen, orderpicken en leveren). Verder heeft het bedrijf reeds duurzame stappen gezet door het implementeren van initiatieven als recycleerbare en herbruikbare verpakkingen, de installatie van een groengevel en zonnepanelen.
Vrijwilligers inloophuis voor mensen met dementie: dragen o.a. bij aan SDG 3
Sinds 24 november 2023 heeft Turnhout een inloophuis voor personen met (een vermoeden van) dementie en hun naasten. Dat is een gezamenlijk initiatief van Stad Turnhout, AZ Turnhout, Alzheimer Liga Vlaanderen, Regionaal Expertisecentrum Dementie Tandem en Zorggroep Orion.
Het doel van het inloophuis is te luisteren naar vragen van mensen enerzijds en hen wegwijs te maken in het aanbod anderzijds. Met dit initiatief willen ze mensen wegwijs, perspectief en ondersteuning bieden in de hoop de kans op isolement of overbelasting te verkleinen. De noden van de bezoekers vormen het uitgangspunt voor alles wat in het inloophuis gebeurt.
Daarnaast wil het inloophuis ook een laagdrempelige opstap zijn naar de geheugenkliniek of andere plaatsen waar een correcte diagnose gesteld kan worden.
Tijdens de openingsuren van het inloophuis zijn er steeds professionele zorgverleners en vrijwilligers aanwezig. Zij luisteren naar ieders verhaal, zodat er zorg op maat aangeboden kan worden.
Vrijwilligers zijn de onontbeerlijke krachten in het inloophuis. Hun engagement en bijdrage is van onschatbare waarde. Zij maken, met ondersteuning van professionele hulpverleners, de activiteiten en de werking van het inloophuis mogelijk.
Resource Lab: dragen o.a. bij aan SDG 10, SDG 12
Het Resourcelab in Turnhout is een plek waar mensen met een diverse achter- grond samenwerken om op een creatieve manier oplossingen te bedenken om dingen te hergebruiken of te vernieuwen. Binnen Resourcelab staan de medewerkers centraal, ongeacht hun voorgeschiedenis. Ze leren de stiel van houtbewerker in de schrijnwerkerij, waardoor ook zij een nieuwe betekenis geven aan zichzelf.
Bij Resourcelab worden de meubels zoveel mogelijk vervaardigd uit recuperatie hout: hout uit oude meubels, afgedankt hout dat nog van goede kwaliteit is en herwerkt kan worden tot iets nieuws. Bij Resourcelab krijgen meubels dus een tweede leven, van bomma’s kast tot nonkel Jos’ eiken eetkamer. Resourcelab timmert letterlijk en figuurlijk aan een circulaire toekomst waarin ze met verschillende partners de kring kunnen sluiten om van inflow tot afgewerkt product 100% circulair te worden.
Vrijwilligers zomerschool: dragen o.a. bij aan SDG 4
De voorbije 5 zomers organiseerde stad Turnhout telkens een 2 weken durende “zomerschool” tijdens de grote vakantie. Voor veel kinderen is de grote vakantie bijzonder lang, té lang als ze geen oefenkansen krijgen om hun kennis te onderhouden. Tijdens die twee weken wordt vooral gewerkt rond taalverwerving en welzijn. Naast de schoolse lessen is er echter ook ruimte voor plezier, sport en avontuur.
Een 20-tal begeleiders (leerkrachten en vrijwilligers) staan dan steeds klaar om met een 90-tal kinderen aan de slag te gaan. Zij engageren zich gedurende twee weken om deze leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden op het volgende schooljaar.
TRiAS architecten: dragen o.a. bij aan SDG 7 - SDG 11 – SDG 13
TRiAS architecten is een Turnhouts architectenbureau dat prioriteit geeft aan duurzaamheid. De naam TRiAS refereert naar een bewuste keuze voor de TRiAS-theorie waarbij het bedrijf ernaar streeft om deze als vuistregel te hanteren bij het duurzaam ontwerpen en (ver)bouwen van onze toekomstige leefomgeving. Deze drie-stappen-strategie behelst ten eerste de vraag te beperken, ten tweede maximaal gebruik van duurzame bronnen en ten slotte het zo rationeel mogelijk inzetten van niet-hernieuwbare en niet-onuitputtelijke bronnen.
In Turnhout werd in 2022 een nieuwe klimaatbestendige stadswijk van 500 nieuwe woningen gebouwd die TRiAS heeft ontworpen. De wijk is één van de pilootprojecten duurzame wijken Vlaanderen en zal (één van) de eerste wijken in Vlaanderen zijn die functioneert op een lokaal warmtenet op basis van dieptegeothermie. Daarnaast is in ontwerpfase bijzonder veel aandacht besteed aan bv klimaatbestendigheid, vermijden van hitte eilandeffect, oververhittingsgevoeligheid, voorzien van koelcapaciteit, luchtcirculatie, …die allen een uitermate positief effect hebben op het energieverbruik van gebouwen.
AZ Turnhout: dragen o.a. bij aan SDG 3 – SDG 17
AZ Turnhout streeft ernaar een voorloper te zijn op het gebied van duurzaamheid in de gezondheidszorg en werkt actief aan het beschermen van de planeet voor toekomstige generaties. Met "duurzaam zorgen voor morgen" als slagzin, is duurzaamheid diep verankerd in het DNA van elke medewerker. De werkgroep "Zorgzaam voor morgen", samengesteld uit medewerkers van verschillende afdelingen, brengt duurzame initiatieven tot leven. Concrete doelen voor de komende jaren zijn onder meer het creëren van een gezonde, natuurlijke omgeving met therapeutisch groen, het verlagen van de CO²-uitstoot, een duurzaam personeelsbeleid, en het efficiënt beheren van afval en medicijnverspilling. AZ Turnhout zette al stappen in de installatie van zonnepanelen en LED-verlichting, vegan maaltijden aan te bieden, en een duurzaam mobiliteitsbeleid te promoten. Weldra zal ook het afval op het operatiekwartier gesorteerd worden en zullen alle medewerkers zorg bieden in een nieuwe outfit met een eco-label.
Onder het motto “AZT geeft om…” zet AZ Turnhout zich in voor vier goede doelen die door de medewerkers zelf zijn gekozen. Het ziekenhuis steunt met trots de organisaties Wensambulance Volimus vzw, Boven De Wolken vzw, turnUp academy en Liebe vzw, en laat hiermee zien dat het niet alleen om zorg binnen de muren van het ziekenhuis draait, maar ook om betrokkenheid bij de bredere gemeenschap.
Maak jouw eigen website met JouwWeb